Jumaat, 12 September 2008

netsh untuk network anda - WinXP

fungsi netsh digunakan bagi mereka yang kerap menukar ip address terutama mesin bergerak (notebook). ini kerana mereka tidak akan berada di satu-satu tempat yang tetap yang mempunyai environment network yang berbeza-beza. kebanyakan di pejabat menggunakan IP statik dan apabila mereka di luar (coffie shop), penggunaa wifi pula digunakan. bergitu lah keadaannya apabila berada di branch ofis yang lain. user terpaksa menggunakan cara manual yang berkemungkinan kesalahan mengisi alamat IP terjadi atau mereka terlupa.

Windows mempunyai penjanaan mengisi alamat IP ini secara automatik. dengan penggunaan batch file, netsh boleh digerakkan.

sila ikuti cara-caranya.

1. pastikan alamat IP tersedia didalam network connection setting2. pergi ke start, run dan taip CMD. kotak command prompt akan keluar
3. pastikan root adalah c:\ dan kemudia taip netsh -c interface dump > c:/mynetwork.txt. anda boleh menukar apa jua nama yang anda suka pada mynetwork.txt4. anda boleh lihat fail mynetwork.txt didalam root c:\5. seterusnya anda perlu membuka notepad. pergi ke start, run dan taip notepad.
6. sila taip:

@echo off
echo sila tunggu sebentar. windows sedang mengkonfigurasi network anda.

%windir%\system32\netsh.exe -f c:\mynetwork.txt

echo proses tamat. selamat surfing!
pause
exit7. kemudian save as. pastikan save as type dipilih all files dan filename diisi *.bat8. seterusnya lihat root c:\ dan anda akan lihat fail *.bat. dalam kondisi ini bacteria menamakan VLAN40.bat9. right click pada fail *.bat itu dan create shortcut. hantar ke desktop.
10. right click shortcut terbabit dan tekan propertis. change icon bagi memberikan icon yang anda suka.
11.setelah selesai,double click icon untuk run program.12. tunggu sehingga selesai.
13. ulangi langkah 1 hingga 10 bagi mereka yang mempunyai alamat IP yang berbeza-beza.


komen bacteria: sangat menjimatkan masa dan tak perlu pening kepala.

Tiada ulasan: